
دیدار و گفتگوی مهمانان زن شرکتکننده در سی و سومین کنفرانس بینالمللی وحدت اسلامی
با حضرت آیتا... سیدمحمد خامنهای، رئیس بنیاد ایرانشناسی

مهمانان زن شرکتکننده در سی و سومین کنفرانس بینالمللی وحدت اسلامی با حضرت آیتا... سیدمحمد خامنهای، رئیس بنیاد ایرانشناسی دیدار و گفتگو کردند. به گزارش روابط عمومی بنیاد ایرانشناسی، در این دیدار که مصادف با میلاد پیامبر مکرم اسلام، حضرت محمد مصطفی(ص) و میلاد حضرت امام جعفرصادق(ع)، صبح روز بیست و پنجم آبانماه 1398 بوقوع پیوست، جمعی از زنان فرهیخته شرکتکننده در سی و سومین کنفرانس بینالمللی وحدت اسلامی، با رئیس بنیاد ایرانشناسی دیدار و گفتگو کردند.
بر این اساس، معظمُله ضمن خیر مقدم به مهمانان و تبریک ایام هفته وحدت و میلاد پیامبر مکرم اسلام(ص) و حضرت امام جعفر صادق(ع)، سخنان خویش را چنین آغاز کردند. مشروح سخنان ریاست محترم بنیاد ایرانشناسی، حضرت آیتا... سیدمحمد خامنهای بدین شرح است:
«شما هم مهمانان عزیزی هستید، هم از طرفی دیگر نه مهمان که به وطن دیگر خود آمدهاید. ما در تمام تاریخ بشر از بعثت پیامبر اکرم واقعه مهمتری نداریم. این وجود مقدس با بعثت خود توانست نور را بر ظلمت، علم را بر جهالت و تمدن را بر توحش غالب کند. اما بعد از دوران رسالت و ختم حضور آن حضرت متأسفانه پیام اسلام در لابلای سیاست گم شد و متأسفانه تا امروز هم در عالم تمام عوامل معارض با پیام نبوی (ص) بشدت با اسلام مقابله میکنند.
انقلاب اسلامی در ایران واقعه مهم دیگری در تاریخ بشر بود. واقعهای که در این جهان پر جهل و جهالت و جهان پر از توحش توانست پیام اسلام را دوباره عرضه کرد. بهمین دلیل امروز در صحنه جهانی، مبتلا شد به دشمنی و جبهه عداوت دشمنان بشر. بحمدلله در انقلاب اسلامی ایران پیام فراموش شده اسلام در دنیا پخش شد و جهان بشریت را در اروپا در آمریکا و تمام نواحی غیر مسلمان عالم متوجه یک حرکت جدیدی در جهان کرد و بهمین دلیل است که ما امروز نه دولتها، که ملتهای جهان را میبینیم که به پیام ایران و پیام انقلاب اسلامی ایران رأی مثبت دادند. حرکات شبیه نهضتهای مردمی را در همین راستا در اروپا طی سالهای پیش ملاحظه کردید. ما امیدواریم و معتقدیم که به حکم سنت الهی و به حکم آنچه فلسفه تاریخ نامیده میشود، این انقلاب و این نهضت بشری غالب شود و دست کسانیکه مخلوقات خدا را به بردگی گرفتهاند، از هم کوتاه کند.
در ایران و از برکات اسلام، نهضتهای مختلف فرهنگی بوجود آمد، که یکی از آنها احیاء حقوق زن است. خوشبختانه در سرزمین ایران از هزاران سال قبل تا آنجا که تاریخ و آثار باستانی نشان میدهد، زن در جامعه ایران قدیم احترام و شخصیت داشته است. در اینباره در آینده نزدیک همایشی در بنیاد ایرانشناسی با عنوان «جایگاه زن در تمدن ایران و اسلام» برپا خواهد شد. اما اسلام آمد و تمام حقوق حقه زن را ابراز کرد. وظایف مرد را در قبال و خدمت زن بیان کرد. ما حتی در دوران رنسانس اروپا میبینیم که از برکت اسلام، مسئله حقوق زن به آنجا نیز راه یافت. متأسفانه در آنجا باز با جاهلیت مدرن اروپا درآمیخت و آزادی و حقوق زن شکلش را عوض کرد. در غرب زن را بجای آنکه احیاء کنند، همان مقدار اندک حقی را که داشت نیز از بین بردند و روابط حیوانی میان زن و مرد حاکم شد. خوشبختانه در این بنیاد و در مؤسسات دیگری که من بودم، سعی کردیم که در آنجا بتوانیم مقام واقعی زن را در مرحله آفرینش و مرحله اجتماع، در هر دو بیان کنیم. در اینباره کتابی هم با عنوان «فلسفه زن بودن» نوشتیم که به شما اهدا خواهد شد و در آن استدلال من اینست که مهمترین مسئله آفرینشِ عالم، تولید نسل بشر و حفظ آن است. این قاعده و اصل در تمام موجودات عالم برقرار است و در میان انسانها این مأموریت مهم اولیه را خداوند بر دوش زن نهاده است. یعنی زن شأن الهی و آفرینشی او از تمام موجودات بالاتر است. برای مرد هم مقام و حرمت جداگانهای گذاشته و در اجتماع برای نگهداری خانواده و بثمر رسیدن فرزندان حقوق و امتیازاتی نیز برای مرد قرار داده است. مقابله بین این دو حد و حق و بین این دو جنسی که هریک بنوعی مأموریت الهی دارند یک نظم صحیح و سالمی در جهان، در خانواده، در اجتماع ملی و در اجتماع بشری و جهانی ایجاد خواهد کرد.
ما خوشوقتیم که توانستیم این پیام را در عرصه اجتماع خود بیان کنیم و این پیامی است که باید از سوی اسلام و مسلمین، امروز در تمام دنیای متوحش غرب پخش و اعلام شود و بتوانیم به زن در تمام عالم کمک کنیم که به حقوق حقه خودش برسد و بدینوسیله مشکلات بشری در عرصه عالم در حد زیادی حل شود.
امیدواریم که این جمع حاضر، بانوان عالمه و حکیمهای که هستید، هر یک رسولان اسلام در جامعه بشری باشید و در نشر این پیام و این حقیقت و در معرفی درست زن در شأن آفرینشی و شأن اجتماعی خودش انشاءا... خوب عمل نمایید.
امیدواریم که ما دنیای بهتری داشته باشیم با این پیامهای درخشان اسلام و با این رسالتی که هر یک از ما باید بر دوش خود احساس کند. در مسائل مختلف سیاسی نیز در واقع هر یک از آنها به یک نوع در اسلام طرح شدند و راه نجات برای آنها بیان شده است. مهمترین آنها در عرصه ما مسلمین «وحدت» شامل: وحدتِ در فکر، وحدت در عمل و وحدت در پیامرسانی اسلام هست.
در بسیاری از جوامع اسلامی متأسفانه هنوز زنها حقوق خود را نمیشناسند، در هر محیطی از خانواده خود و جامعه نزدیک خود و کل جامعه ملی خودتان انشاءا... این فکر را بصورت یک نهضت و حرکتی عمومی ایجاد کنید و بعد هم در رسانهها و در هر مرحلهای که برای شما امکان هست، اگر در مجالس قانونگذاری عضو هستید، اگر در نشر اخبار و فرهنگ، دست دارید و اگر در انجمنهایی هستید و گروههایی را در اختیار دارید، در تمام اینها شما میتوانید این قدم را بردارید انشاءا... .
در ادامه جلسه خانم دکتر طوبی کرمانی، ضمن تشکر از ریاست محترم بنیاد ایرانشناسی و دیگر مسئولان بنیاد در برگزاری این دیدار، از مهمانان خواست تا بمعرفی مختصر خود بپردازند. پس از معرفی مهمانان نوبت به پرسش و پاسخ درخصوص وضعیت و مشکلات زنان در دیگر جوامع اسلامی، از جمله حق حضانت فرزندان، عدم تغییر افکار مردها نسبت به حقوق حقه زنان رسید، که تعدادی از مهمانان به طرح سئوالات و نظرات خود در این باب پرداختند.
بر این اساس حضرت آیتا... سیدمحمد خامنهای، رئیس بنیاد ایرانشناسی در پاسخ به سئوالات مطرح شده، چنین بیان کردند: مردها زن و حقوق وی را نمیشناسند و عجیبتر آنکه زنها نیز خود را نمیشناسند. اشکال از خود بانوان است. اگر هویت خود را دقیق بشناسند آنرا به جامعه خودبخود انتقال خواهند داد. مردی که زن را بشناسد مثل برده در کنار وی خواهد بود. اینرا من نمیگویم، اسلام میگوید؛ و تمام وظیفه مرد خدمت کردن به زن است، مختصری در این راه در قالب کتاب کار کردهام، که در اختیارتان قرار خواهد گرفت.
خاطر نشان میسازد، بدنبال اعلام هفته وحدت همزمان با میلاد نبی مکرم اسلام، از سوی جمهوری اسلامی ایران، از سال 1369 کنفرانس بینالمللی وحدت اسلامی برگزار میشود. هدف از برگزاری این کنفرانس ایجاد زمینههای اتحاد و همبستگی جهان اسلام و همفکری علما و دانشمندان، جهت نزدیکسازی دیدگاههای علمی و فرهنگی آنان در زمینههای فقهی، اصولی، کلامی، تفسیری و نیز بررسی مسائل و مشکلات مسلمانان و ارائه راهحلهای مناسب و موضعگیری مشترک در برابر آن است. مهمانان کنفرانس از میان شخصیتهای فرهیخته، وزرای کشورهای اسلامی، علما و مفتیان، استادان دانشگاهها و سایر مجامع علمی و فرهنگی داخل و خارج کشور انتخاب میشوند. تاکنون صدها متفکر، عالم و مصلح از سراسر جهان و هزاران تن از عالمان و متفکران شیعه و اهل تسنن از مناطق گوناگون ایران و جهان در این کنفرانس شرکت کرده و به ارائه مقاله، سخنرانی و بیان دیدگاههای خود پرداختهاند.
